Tibbie

Pälsvård av Tibbie

maj 24, 2017

Pälsvård av Tibbie

I början hade jag ett stort problem med Tibbies päls, så fort vi hade varit ute på en promenad eller lekt i utomhusmiljö blev hans päls riktigt rufsig och tovig. Hans tovor var extremt stora och jag försökte att borsta ut dem så gott det gick. Tillslut fick jag ringa veterinären som kunde raka bort tovan i Tibbies päls. Jag var lite nervös faktiskt, veterinärmiljöer känns tragiska precis som ett sjukhus. Men Tibbie gjorde såklart bra ifrån sig och allt gick kanon. Efter någon timme var vi hemma igen.

Dagen efter var jag noga med att vårda Tibbies päls, veterinären gav mig goda råd just på grund av att Shih tzu är en rätt långhårig ras. Därför är det särskilt viktigt med pälsvård och skötsel. Det gäller att arbeta och borsta i förebyggande syfte innan tovorna hinner gro, igår var det en typisk tova som inte hade borstats ut ordentligt vilket skapade stora problem för oss. Är glad att Tibbie var lugn under besöket hos veterinären.

Inte så jobbigt som man kan tro


Det är inte så jobbigt att ta hand om pälsen, bara man gör det ofta. Det är när man inte håller sina rutiner som det blir en massa tovor och blir jobbigt att ta hand om. Tibbie brukar generellt inte få särskilt många tovor, jag har hört att vissa med Shih Tzu har mycket problem med det. Men om jag bara badar och borstar honom några gånger i veckan så fungerar det bra. Och så gör vi en ny tofs varje dag såklart, hår i ögonen är inte roligt.

Mina tips är väl framförallt bad, borstning, och tofs. Veterinären nämnde att balsamsprej kunde vara nödvändigt att införskaffa så detta måste jag kika på, det finns flera olika dofter dessutom!